Снимка на Борисов в Барселона - тема на задочен дебат между настоящ и бивш премиер

Прокуратурата да се задейства, призова Кирил Петков

14.02.2022 | 21:53 Редактор: Елеонора Танева

Нови данни по аферата "Барселонагейт". Премиерът Кирил Петков заяви, че в доклада, получен от испанските власти в българското вътрешно министерство, има снимки на бившия министър-председател Бойко Борисов.

Испанските власти проверяват информация за недекларирани милиони от български политици. Скандалът избухна преди две години, след публикация в местния "Ел Периодико", който разказа за къщата в Барселона. В нея до миналото лято живееше бившата манекенка Борислава Йовчева. Според публикацията, в схемата участва и Бойко Борисов, който по онова време беше премиер на България. Службите в страната са описали и различни транзакции на Йовчева и на други лица, сочени за приближени на Борисов. 

Премиерът Кирил Петков посочи, че е запознат с доклада, изпратен на българските власти.

"Испанските власти ни казват, че има голям риск от пране на пари и те са свързани с високопоставени политици. И тук вече прокуратурата има възможност да се задейства", подчерта Петков.

Той посочи, че след Съединените щати и санкциите по закона "Магнитски", вече и от Европа ни сезират.

"Става въпрос за хора, ясно описани в "Магнитски", има и снимки в доклада - една от тях включва г-н Борисов", уточни премиерът.

По думите му е крайно време да спрем да чакаме чужди служби да ни подават информация. 02:19 

"Хората внимават да не направят дипломатически скандал. Те ни дават информацията и е въпрос българската прокуратура да си свърши работата. Сега и от ГЕРБ ще кажат, че испанските власти са се объркали", предрече Петков.

Последва и отговорът на Бойко Борисов. На извънреден брифинг бившият премиер изброи колко пъти се е снимал по различни поводи в Испания.

"Единственото общо с моето име е, че ме има на снимка. Аз съм се снимал много пъти в Испания", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира, че се прави опит да се претопля стар скандал.

"Нито съм имал къща в Барселона, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там, където съм се родил, където влачеха ковчези. И сега си живея", почерта бившият премиер.

Според него докато ГЕРБ се опитва да работи по важни теми като цените, управляващите се опитват да отклонят вниманието в друга посока.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
ВАНКО -1
преди 2 години
Само какво гадже малеее, не прилича на издуханата *** на Крадев. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Електра
преди 2 години
Както винаги Импексовата БСПдирастия, водена от Крадеф, Гнома, Ристю, Киретата Славуца и Краднелия, понеже мълчешката граби пак овчеглавите, им хвърля шарени пилета, и така безпроблемно им вдига цените на стоки и услуги... Сигнализирай за неуместен коментар